Get Adobe Flash player

Какво трябва да знаем за сауната

"Ходите ли на сауна?"
Ако отговорът е "Да!", "Чат-пат!" или "Не, но ми е интересно да опитам!", то в този материал може да опресните знанията си, да научите нещо ново или просто да разберете че сауната не е за вас...
сауна
Нека дадем отговор на основните въпроси които се свързват с употребата на сауна:

Каква продължителност?
Тук нещата са индивидуални, но все пак може да започнете с кратки серии от 3-4 минути. Постепенно увеличавайте продължителноста. Без проблем може да стигате до 60-90 мин.

Колко често?
При добро здраве може да посещавате сауната всеки ден. Но имайте предвид че сауната ще изсуши кожата Ви - може да се наложи употребата на овлажняващ лосион след процедурата.

Каква влажност?
Влажността на въздуха може да се регулира – сипвайки вода върху камъните в сауната. Никога не стойте в сауната при прекалено сух въздух – това може да увреди дихателната Ви система. При по-висока влажност се наблюдава по-обилно потене.

Каква температура?
Температурата в сауната обикновено е между 70 и 100 градуса по Целзий. Този показател е индивидуален. Започнете с по ниски стойности - 80 градуса - докато намерите оптималната за Вас температура.

Не е ли опасно?
Ако сте здрав и при разумна употреба – сауната се счита за безопасна. Стига разбира се да не се стремите да поставяте рекорди. Ако все пак имате притеснения – консултирайте се с лекар.

Подходяща ли е за всеки?
Като правило всеки може да посещава сауната, НО при употреба на алкохол, наркотици или при ниско кръвно следва да се обърне по-специално внимание тъй като при тези случай ефекта от сауната е по-силен.

Може ли да се комбинира със спорт?
ДА!!! Без проблем може да релаксирате в сауната след тежка тренировка в залата. Все пак е препоръчително да приемете известно количество течности, тъй като самата тренировка е обезводнила тялото и при непосредствено влизане в сауната може да се получи прекомерно обезводняване. Също така при наличие на мускулна травма (която е препоръчително да се третира със студено) не е желателно да влизате в сауната.

Какъв е ефекта?
сауна
 • Кръвно налягане – сауната понижава кръвното налягане. Хора с ниско кръвно налягане трябва да са изключително внимателни преди да посещават сауна. Предварително се консултирайте с личният си лекар.
 • Подобрява се тонуса и жизнеността на тялото.
 • Алкохолно питие в сауната? Това не е добра идея. В комбинация със сауната ще получите много ниско кръвно което не е желателно.
 • Подобрява имунната система
 • Топене на мазнини? Отговорът е – НЕ!! След сауна наистина сте по-леки, но това се дължи на загубата на течности, а не на загуба на мазнини. Не се залъгвайте от примера на много атлети които ползват сауната за да „влязат” в по-долна категория. Това е така защото те имат нужда да свалят определено тегло за кратък период от време (обикновено докато трае официалното мерене на кантара). След това тези килограми се връщат веднага с приема на течности.
 • Сауната помага на тялото да се поти и по този начин чрез потта се отделят токсини. Вследствие на което се наблюдава по-добра функция на бъбреците и черният дроб.
 • Отпуска мускулите като подпомага автономната нервна система, която контролира мускулното разтягане, а също така потенето, кръвното налягане и храносмилането. Чрез загряването на тялото се подобряват тези функции.
 • В конкретни случаи сауната има сходен ефект с упражненията в залата, но без да се изразходва толкова енергия. По-добра оксидация на тъканите, намалява кръвното налягане, спомага за по-добра еластичност на артериите.
 • Подходяща е за сърдечносъдова релаксация.
 • Нагряването на тялото измества кръвта навън към кожата (за да разсее топлината), по този начин се получава своеобразна профилактика на вътрешните органи и се стимулира кръвообращението.
 • Високата температура помага на тялото да унищожава различните видове бактерии, вируси и паразити. Много хора имат ниска телесна температура и по-този начин не могат ефикасно да се „борят” с различните хронични инфекции. Проблеми могат да възникнат на следните места: синусите, очите, ушите, гърлото и червата.
 • Минус е че сауната може да бъде опасна за хора които не издържат на висока температура, особено такива със сърдечни проблеми или такива чиито нервна система е увредена от излагане на токсични материали.
Как да я правим?
сауна
 1. Хигиена – преди сауната вземете душ. Никога не влизайте с дрехи или джапанки в сауната (единствено може да ползвате кърпа ако се чувствате дискомфортно без дрехи)
 2. Изберете си място в сауната (на горните редове е по-топло). За препоръчване да ползвате кърпа на която да седнете.
 3. Отпуснете се и оставете топлината да проникне в тялото и спорите на кожата Ви да се отворят.Какво трябва да знаем за сауната?
 4. Може да сипете вода върху камъните на печката. Това ще увеличи влажността на въздуха и ще създаде усещане за по-висока температура в помещението.
 5. Може да излезете от сауната и да починете няколко минути в стаята за релакс(по този начин може да направите няколко серии с кратки почивки).
 6. Винаги след сауна вземайте душ (за да отмиете потта) и дайте на тялото 15 мин за почивка (може в стаята за релакс) – никога не се връщайте веднага към нормалното си ежедневие без тялото да е възстановено.
 7. Удачно е сауна да се прави сутрин или вечер преди лягане (тогава тялото е спокойно).
 8. Преди да ползвате сауна задължително се консултирайте с лекар.
 9. Бременни жени и деца под 7 години да избягват сауната.
 10. Ако не сте сигурни как тялото Ви ще реагира на сауната – винаги започвайте с кратки серии от приблизително 5-6 мин.
Безопасност
При ползването на сауна/инфрачервена кабина е силно желателно до вас да има придружител или приятел.

При ползване на сауна/инфрачервена кабина от хора които са употребили наркотици може да се наблюдава повторен ефект (по-слаб или същият като този когато сте взели наркотика ) по време на сеанса. В такива ситуации винаги посещавайте сауната с придружител.

Инфрачервена кабина
подобна на сауната. Разликата тук е, че помещението не се затопля чрез камъни и печка, а посредством инфрачервени лъчи.
 • Плюс е че обекта се нагрява чрез лъчение тоест без да се увеличава температурата на въздуха около обекта.
 • Температурата на въздуха в кабината е сравнително по-ниска от тази в обикновените сауни, но тялото се поти обилно.
 • Само 20% от лъчението нагрява въздуха, а другите 80% се използват за да загряват тялото на човека.
 • Лъчението прониква на 5-8 см вътре в тялото.
 • Кабината загрява много по-бързо от традиционната сауна.
 • Тялото се поти по-бързо и при по-ниски температури отколкото в сауна.
 • Това е по-удачният вариант за хора със сърдечни проблеми.
 • Хора които имат спортни травми, артрит, хронична умора могат успешно да използват инфрачервените кабини за да ускорят премахването от тялото на тежки метали и химикали които се задържат в мастната тъкан и трудно се премахват.
 • Топлината от инфрачервените кабини е изключително полезна за хора страдащи от акне, екземи, алергии, целулит – потенето премахва мъртвия слой клетки и подобрява тонуса и еластичноста на кожата.
 • За разлика от традиционната сауна тука няма вероятност за разпространение на бактерии ( в кабината въздухът не е влажен както в сауната).

Независимо дали ще изберете сауна или инфрачервена кабина - не пропускайте един от важните моменти, а именно добрата компания която ще Ви осигури една приятна атмосфера.

Тази статия има за цел само да достави информация по темата, не и да влияе върху избора на потребителите. Преди да започнете да посещавате сауна/инфрачервена кабина задължително се консултирайте с лекар и се придържайте към неговия съвет.

Източник: www.bb-team.org